Trosset advarsler, har nå fagbrev og fast jobb som prosessoperatør

Artikkelen er skrevet av Hammerfestingen Marked på oppdrag fra Petro Arctic. http://www.petroarctic.no/

Mange unge har de siste årene blitt rådet bort fra utdanning innenfor oljenæringen.
I Hammerfest hvor man før har hatt tre fulle klasser, er det i dag bare seks elever som har valgt Kjemi og Prosess VG2. Men nå ser det ut til å gå mot lysere tider.

Flere av de som har vært lærlinger i denne industrien har nå fått faste stillinger. En av dem, Anna Vik (21) fra Bodø, som tidlig fikk interesse i retning av både Statoil og industrifag.
Også hun hadde rådgivere og familie som rådet henne til å ikke ta yrkesfag. Hun forteller at selv lærere på ungdomsskolen snakket ned fagutdanningen, og at det ikke var noe for dyktige elever med gode karakterer.

– I tillegg påsto de fleste at oljenedturen var startet, forteller 21-åringen, som trosset rådene og de dystre spådommene. Etter å ha hatt utplassering i niende klasse som sveiser, var hun klar på at det var noe slikt hun ønsket å bli. Teknikk og industriell produksjon (TIP) var hennes studieretning.

Kult som jente i industrien

– Jeg hadde en lærer som var utdannet sveiser, og som hadde jobbet på verft i mange år. Det var nok hun som fikk meg til å se at det var kult å være jente i industrien, og en jente som sveiset. Etter at vi fikk prøvd oss innen tre forskjellige linjer på utplassering var det liten tvil i mitt hode. Dette ville jeg bli, forteller Anna Vik, som allerede fra barndomstida har hatt sansen for oljeselskapet Statoil.

– Farmor skulle sikre oss barnebarn med å kjøpe aksjer, og Statoil var et av de selskapene hun kjøpte aksjer i. Det var kjempeartig når de hadde utbytte og jeg fikk brev fra Statoil om at de satt inn penger på kontoen min. I tillegg ble jeg invitert på generalforsamling, og det syntes jeg var veldig stas. Allerede den gang sa jeg at dit vil jeg, de skal jeg jobbe sammen med. En fin måte å rekruttere på, tipser Vik lattermildt.

To arbeidstilbud

Anna Vik har en spennende og morsom hverdag på Melkøya, hvor hun jobber med topp moderne teknologi.

Anna Vik har en spennende og morsom hverdag på Melkøya, hvor hun jobber med topp moderne teknologi.

Etter to år som lærling fikk Vik i fjor fagbrev som prosessoperatør. Hun fikk bestått meget godt på fagprøven, men på dette tidspunktet var det fortsatt nedskjæringer i næringer og ingen lyse utsikter for fast jobb.
Heldigvis fikk hun tilbud om en midlertidig stilling i «stansteamet» ved Hammerfest LNG. Etter revisjonsstansen som ble gjennomført tidligere i år ble igjen fremtiden usikker for Anna, men like før den midlertidige stillingen skulle utgå har tidene snudd til det bedre.
Hun fikk da tilbud om to stillinger i Statoil, og valgte snøhvitanlegget ved Hammerfest.

Mange på samme alder

– Det var en utrolig flott følelse å få tilbud om fast stilling. Når en jobber som midlertidig står livet litt på vent, og man vet aldri hva som skjer, medgir 21-åringen.
At bodøjenta valgte LNG-fabrikken i Hammerfest er det flere grunner til, og sier at først og fremst så trives hun utrolig godt her.
– Arbeidsmiljøet er fantastisk, og vi er mange som er på samme alder. I tillegg er Hammerfest LNG flinke på å utvikle folk. De tar vare på oss, og her får vi sjansen til å prøve nye oppgaver vi kanskje ikke er utdannet for under god rettledning.

Følg magefølelsen

– Her har de tro på at vi får det til, og de gir oss god støtte til for eksempel videreutdanning og det å klatre videre på stigen. Som utdannet prosessoperatør kan man for eksempel få ledererfaring ved å være koordinator. Vil man satse er det bestandig muligheter her for akkurat det, påpeker Anna Vik, og oppfordrer andre unge til å følge sin egen magefølelse.

– Er det noe man har lyst å gjøre så følg din magefølelse. Selv om andre kanskje ser på TV at oljeprisene har falt og påstår at fremtiden er usikker. Ikke vær redd for at det av og til er nedturer. Det vil det være over alt bortsett fra i helsesektoren. Er dette noe man interesserer seg for så finner du et ekstremt morsomt yrke, og blant annet her på Melkøya har vi teknologi på et kjempehøyt nivå og alt er topp moderne.

Pensjonistbølge kommer

Ragnhild Rønning fra Statoil forteller om et stort behov for rekruttering de kommende årene. Samtidig er hun imponert over kvaliteten på lærlingene de har rekruttert. (Foto: Kim Stian Strømme)

Ragnhild Rønning fra Statoil forteller om et stort behov for rekruttering de kommende årene. Samtidig er hun imponert over kvaliteten på lærlingene de har rekruttert.
(Foto: Kim Stian Strømme)

Ragnhild Rønning, kommunikasjonsleder i Statoil på Melkøya, bekrefter at det vil være store muligheter fremover for petroleumsnæringen i nord. Det arbeides stadig med å bygge opp kompetanse i nærhet til aktivitetene, og forteller at dette vil gi økte ringvirkninger til leverandørindustrien. Men hun påpeker at næringen nærmer seg et generasjonsskifte, og derfor er man avhengig av at de unge finner næringen attraktiv.

– Vi vet det vil være et stort behov for rekruttering de kommende årene. Det vil blant annet komme en pensjonistbølge snart. Vi har mange i voksen alder som er ferdig i arbeidslivet de neste 5-10 årene. Det vil bli en kjempestor jobb å erstatte dem, og vi vil ha et enormt behov å erstatte de med kompetente fagfolk, sier Rønning.

Mennesker i fattigdom

Dette er positive nyheter for ungdommen. De som velger som Anna. Her vil det være gode muligheter fremover, mener Rønning og minner om at verden vil trenge energi fra olje og gass også i fremtiden.

– Det overordnede bildet i verden sier at vi får en stor befolkningsøkning de neste årene. Og svært mange av disse lever i fattigdom. Disse menneskene trenger energi. Så uansett hvordan man vrir og vender på det må olje og gass være en del av energimiksen i mange år framover, sier hun, men påpeker at man selvsagt også skal satse på fornybar energi.
– Vi satser på fornybar energi også i Statoil, men det vil enda være behov for fossilt brennstoff i mange år. Verden vil ikke gå videre om man skrur av olje og gassfelt. Verden trenger denne energien, slår hun fast.

Høy kvalitet på lærlinger

Statoil rekrutterer nå for fullt til Melkøya og andre anlegg, blant annet med å gå eksternt og søke etter arbeidskraft. I tillegg er de opptatt av å gi unge sjansen og tar inn mange lærlinger hvert år.

– I år tok vi inn 18 lærlinger, og til neste år tar vi inn det samme. Vi har til enhver tid over 30 lærlinger på Melkøya. Vi har lærlinger innenfor kontorfag, logistikk, produksjon og vedlikehold, forteller Ragnhild Rønning, og skryter av nivået på kjemi og prosesstudentene som kommer fra Hammerfest videregående skole.

– Vi har i stor grad rekruttert fra dette studiet her i Hammerfest. Dette er en linje som har levert studenter med høy kvalitet. Det er ikke bare for at de er lokale og fra Hammerfest, men de har vært veldig dyktige og er godt skodd, avslutter Rønning, som samtidig bekrefter at Statoil har stor interesse for å videreutdanne dyktige arbeidere innad i selskapet for de som ønsker dette.