Rushfeldt: – Vi ønsker elektrisk drevne anleggsmaskiner

Gruveselskapet Nussir ønsker at det skal brukes anleggsmaskiner som er elektrisk drevet når mineraler skal utvinnes i Kvalsund.


BJØRN EGIL JAKOBSEN
[email protected]


Tirsdag møtte 140 representanter fra ulike bedrifter i Finnmark, fra andre steder i landet, Finland og Sverige for å få informasjon om hva Nussir trenger av leveranser, og mange deltok etterpå på Speed-date med gruveselskapets representanter.

På møtet sa direktør Øystein Rushfeldt at man ønsker elektrifisering av gruvedriften. Det vil si ønsker å gå bort fra dieseldrevne lastebiler, hjullastere og gravemaskiner til fordel for elektrisk drevne anleggsmaskiner når gruva starter opp.

– Koster 2 til 2,5 ganger mer

– Dette var et interessant møte, men en liten entreprenør vil ikke kunne klare en slik kostnad alene. En elektrisk gravemaskin koster i dag 2 til 2,5 ganger mer enn en vanlig dieseldrevet, og utvalget er ikke stort. De er per i dag mer på prototypestadiet, sier Svend Ingvar Larsen hos Larsen Maskin & Transport, men påpeker at han liker tanken.

– Vi må undersøke om dette er mulig å få til, sier direktør Øystein Rushfeldt hos gruveselskapet Nussir, men innrømmer at det kan være mange skjær i sjøen og er enig med Svend Ingvar at dette ikke er en kostnad som anleggsbransjen har økonomi til å gjennomføre alene.

– Dette blir tema også på neste Skaidi-møte. Da vet vi kanskje noe mer, sier direktør Øystein Rushfeldt til avisa Hammerfestingen.

– En elektrisk gravemaskin koster i dag 2 til 2,5 ganger mer enn en vanlig dieseldrevet, sier Svend Ingvar Larsen hos Larsen Maskin & Transport. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Må ha med flere aktører

Han medgir at skal dette kunne la seg gjennomføre må aktører som både Enova, Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), leverandører av maskiner og sikkert mange flere på banen.

– Dette vil koste mye mer enn ved å bruke vanlige dieseldrevne maskiner, men klarer vi å få dette til i samarbeid så vil hele verdens øyne rettes mot oss, sier Rushfeldt, og peker på at miljøgevinsten da vil bli veldig stor.

Ifølge en artikkel på nettstedet til Byggeindustrien (bygg.no fra 2018) hadde Pon Equipment da en ferdigutviklet en fullelektrisk Caterpillar 323F, som er en 25 tonns beltegraver.

5-7 timers drift per lading

Batteripakken i denne gravemaskinen gir ifølge artikkelen drift på 5-7 timers per lading, hvor maskinens ytelse og egenskaper opprettholdes som på dieselutgaven av gravemaskinen. Maskinen har også en integrert lader for 400V tilkobling, hvor en times lading vil gi en times drift.

– Det er også mulighet for ekstern hurtiglader, hvor 1-2 timers lading gir fullt batteri via 400/1000V nett-tilkobling, står det videre. Estimerer en levetid på denne maskinen oppgies til rundt 15.000 timer – men at den sannsynligvis vil gå lenger enn dette fordi fullelektrisk drift gir mindre slitasje og man tror man vil se en ny utvikling innen en maskins levetid.

Ifølge nettstedet har man også regnet ut at ved 15.000 timers levetid sparer man rundt 200.000 liter diesel i vanlig bruk. Det tilsvarer rundt 400.000 runder rundt Ring 2 i Oslo i en normal Golf. For bare én gravemaskin.

– Dette tok helt av, sier direktør Espen Hansen hos Hammerfest Næringsforening. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Det her tok helt av

– Dette er et forslag vi kommer til å høre mer om, sier direktør Espen Hansen hos Hammerfest Næringsforening, som sammen med Nussir, Alta Næringsforening og Kirkenes Næringshage sto for arrangementet på Skaidi som trakk 140 personer.

– Det her tok helt av. Vi hadde satt 90 som tak. Klarte å utvide til 140, og enda etter det hadde vi folk på venteliste som vi rett og slett ikke fikk plass til. Det var smekkfullt, sier direktør Espen Hansen. Ifølge ham var det ca. 40 personer fra bedrifter lokalt som ønsket å vise sine varer og tjenester for Nussir, 40 fra Alta, 10 fra Øst-Finnmark og resten fra andre deler av Norge, Sverige og Finland.

– Hvis noen er i tvil om at interessen for Nussir og ringvirkninger lokalt ikke er stor. Så har vi i dag fått bekreftet at både interessen er stor og at gruvedrift vil gi lokale ringvirkninger, sier også Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm (Ap).

Tirsdag hadde flere bedrifter speed-date med representantene til gruveselskapet Nussir.