Elevene fikk lære om mulighetene innen olje-, gass og energi

170 niendeklassinger fra Hammerfest, Kvalsund og Nordkapp fikk lære hvilke jobbmuligheter som finnes innen olje-, gass og energinæringen.


LINN MARIT HERMANSEN
[email protected]


– Dette er spennende, sier Izabella Stenvoll Mikkelsen (14), som i april var blant elevene som deltok på arrangementet «Energy on the loose» i regi av Pro Barents, Vår Energi og Equinor.

Sammen med venninnene Frida Celine Seim (14), Hunda Al Hasani (14) og Sara Marie Birkeland (14) lærte hun mye nytt om hvilke muligheter som finnes når de skal ut i arbeidslivet.

 

170 niendeklassinger fra Nordkapp, Kvalsund og Hammerfest fikk lære hvilke jobbmuligheter som finnes i nord innen olje, gass og energi. Foto: Linn Marit Hermansen

– Det var litt unikt. De som sto på scenen gjorde ting veldig spennende, sier Izabella, men det var ikke alt som var av like høy verdi for jentene.

– Noen var flinke, men det var litt variabelt stemningsnivå. Noen engasjerte mer enn andre, mener Frida.

Eksperimentene på scenen ble imidlertid tatt godt i mot, og eksplosjonene omtales av jentene som kule. Og gratis lunsj kom også godt med.

Frida Celine Seim (14), Huda Al Hasani (14), Izabella Stenvoll Mikkelsen (14) og Sara Marie Birkeland (14) synes det var gøy å være på Energy on the loose på kulturhuset. Foto: Linn Marit Hermansen

Jentene har allerede planer om hva de vil gjøre når de er ferdige på ungdomsskolen.

– Jeg vil bli sykepleier og hjelpe folk, sier Hunda Al Hasani, mens Izabella Stenvoll Mikkelsen sier at hun kanskje vil jobbe med noe innenfor matematikk.

– Jeg skal gå studiespesialiserende, men jeg vet ikke helt hva jeg skal etter det, forteller Frida Celine Seim.

 

Lærerne Rita Aakre og Martine Vold som er lærere på Breilia skole var enige om at dagen var bra.

– Jeg synes det var mye bra. Det er interessant at de har fått med så mange forskjellige personer, sier lærer Rita Aakre.

– Det er også bra at man får se flere perspektiver på samme type utdannelse, sier lærer Martine Vold, og begge lærerne er tydelig på at de tror at elevene hadde god utbytte av dagen.

Lærerne Rita Aakre og Martine Vold tror elevene går litt i tenkeboksen, og håper mange kanskje kan snu holdningen om at skole er kjedelig. Foto: Linn Marit Hermansen

– Jeg tror elevene går litt i tenkeboksen nå, og så håper jeg at man kanskje kan snu holdningen mange har om at skole er kjedelig, sier lærer Martine.

Eiendomsmegler Fred Johansen var konferansier, og får skryt av de to lærerne som synes han var morsom.

– Det er fint å få brutt opp med litt moro innimellom all snakken, fastslår lærer Rita Aakre.

– Ikke lett å bestemme

En av de som sto på scenen var Monika Pauline Bobier Silva, som er kontorlærling hos Vår Energi i Hammerfest.

– Bruk tid til å stille spørsmål. Det er ikke lett å bestemme seg for hva man skal gjøre videre, sa hun til elevene.

Selv kom Monika til Norge fra Tabaco City på Filipinene i 2011. Hun forteller at en stund tenkte hun at det var verdens undergang om hun ikke fant ut hva hun skulle gjøre med livet sitt videre.

Monika Pauline Bobier Silva  er kontorlærling hos Vår Energi i Hammerfest oppfordret elevene til å stille spørsmål. For det er ikke lett å bestemme seg for hva man skal bli. Foto: Linn Marit Hermansen

– Man må huske på at det går over. Det er ikke om å gjøre å sprinte for å bli ferdig først. Man må ta ting i sitt eget tempo, sa hun, og oppfordret 14-åringene til å oppleve det livet har å by på.

– Reis. Bli kjent med folk, kulturer og mat. Livet handler ikke om å bare jobbe. Man utvikler seg både med opplevelser og med jobb, sa Monika, og påpekte overfor elevene at studier og jobb er viktig for å kunne oppleve ting.

– Og man må tjene penger for å kunne gjøre alt man vil, påpekte hun.

– Var en fantastisk dag

Susanne Daae fra Pro Barents sa seg godt fornøyd med gjennomføringen.

– Jeg synes det var en fantastisk dag der ungdommene fikk høre hvilke ulike retninger de kan velge, både yrkesfag, studie og høyere utdanning, sier hun.

Elevene fikk også et innblikk i hvordan det er å jobbe både onshore og offshore.

– Det var nok en aha-opplevelse for mange. Spesialt å få høre om hvordan offshore-livet er, mener Susanne Daae.

 

Susanne Daae fra Pro Barents var også godt fornøyd med gjennomføringen, og tror at elevene også fikk en aha-opplevelse. Foto: Linn Marit Hermansen

Hun ga også uttrykk for at hun satte stor pris på innsatsen fra alle som sto på scenen.

– Finnmarksreisen UB bydde på seg selv og var så inspirerende at jeg håper flere tenker at de også vil starte egen bedrift, og Marianne med sin naturfagtime satte virkelig fyr på det hele. Og det er flott å få fram jenter som Gunn Tove Holmstedt, som velger så utradisjonelt og som er stolt over jobben sin, fastslår Susanne Daae.

Eiendomsmegler Fred Johansen (t.v.) var konferansier og får skryt for sin opptreden. Foto: Linn Marit Hermansen