Da har cruisetrafikken startet og flere skip har vært innom byen

Første turistskip denne sesongen var skipet «Hamburg», som gjestet Hammerfest mandag 27. mai. Fredag kom «Adaluna», og lørdag var det «Rotterdam» som la til kai.


BJØRN EGIL JAKOBSEN
[email protected]


«Hamburg» hadde med seg 400 passasjerer til byen, «Adaluna» 2.050 passasjerer, mens «Rotterdam» har 1.404 passasjerer. Fredag 7. juni kommer Hurtigrutens ekspedisjonsskip «Roald Amundsen», som går i cruisetrafikk.

Fredag var Hammerfests helårsnisse et populært innslag da turistene var på land, og byens butikker, kafér og utesteder hadde mange besøk fra «Adaluna».

Disse skipene kommer innom Hammerfest i sommer. Kilde: Hammerfest havn KF

– Må tenke dyrevelferd

Hvalen «Hvaldimir» er imidlertid ikke på byens offisielle attraksjonsliste som markedsføres overfor cruiseturistene.

– Vi vet ikke hvor lenge hvalen er her. Så den er ikke en attraksjon vi ønsker eller kan markedsføre. Her må vi også tenke dyrevelferd. Hva som er hvalens beste, sa turistsjef Katja Grosse i en artikkel i avisa Hammerfestingen nylig.

Les også: Julenissen er klar, men hvalen «Hvaldimir» er ikke på byens offisielle attraksjonsliste (krever innlogging)

Fredag var turistskipet «Aidaluna» innom Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Helårsåpen nissebutikk

Byens julenisse, som har åpnet egen nissebutikk i etasjen under Coop Mega, er enig i at vi vet lite om den tamme hvalen og peker også på at ingen vet hvor lenge den blir i Hammerfest.

– Jeg er helt enig i at vi må tenke dyrevelferd, og vi kan jo ikke markedsføre hvalen som et fast element i Hammerfest. For plutselig er den borte, sier også julenissen, som imidlertid fredag fikk tilbakemeldinger om at turistene heller ikke hadde hørt at han var helårsnisse i byen.

– Det var litt synd at de ikke visste om julenissen på forhånd før de kom til byen. Det var det flere som sa i dag, sier Leif Småbach, som har startet opp helårs nissebutikk i sentrum.

Julenissen var ettertraktet som fotomotiv fredag. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

– Solgte bra på nissebutikken

Julenissen var imidlertid et ettertraktet fotomotiv der han ruslet rundt på siste maidag i Hammerfests gater, men fotografering gir ingen inntekter til nissen.

– Flere sa at de skulle komme til nissebutikken, og det gjorde de også, forteller Leif Småbach, som solgte unna juleservietter, luer, hansker, skjerf, pannebånd, reinsdyr- og isbjørnfigurer, og mye annet i julepynt og nisse-souvernirer.

Les også: Denne søte «nasjonalfuggelen» var i dag en populær figur (krever innlogging)

– Jeg er veldig fornøyd, og til de som sier at tyskerne ikke handler. De la igjen mye penger hos nissen i dag, smiler Småbach, som håper julenissen i framtiden kan bli et produkt Hammerfest tar med i felles markedsføringen av byen når det reises til ulike reiselivsmesser.